Erkenning

In de journalistiek zijn we er best goed in om elkaar prijzen toe te kennen. Het is natuurlijk niet de reden waarom je journalist wordt, maar eerlijk is eerlijk: erkenning krijgen voor je werk is fijn. Zeker wanneer het van je collega’s komt. In mijn geval kwam die erkenning in de vorm van een NL Award. Dat zijn de prijzen voor de beste producties van de regionale omroepen.

NL Award 2019
Ik heb dit jaar samen met collega Sven Jach een NL Award 2019 gewonnen in de categorie Eigen Nieuws over ons verhaal over de gaswinning. Een mooie bekroning voor een onderzoeksproject waar we maandenlang hard aan hebben gewerkt.

RTV Noord – De NAM dreigt gaskraan dicht te draaien (Mario Miskovic, Sven Jach)
Miskovic en Jach zetten door in hun zoektocht naar onthullende nieuwe informatie over dit voor hun regio zeer relevante onderwerp. De kern van dit onderzoek is de dreigende uitspraak van de NAM-directie om de Groningse gaskraan eerder dicht te draaien dan ‘praktisch’ zou zijn voor Nederland. De journalisten graven diep en nauwkeurig, benutten de kennis van veel bronnen en weten hun kansen goed te benutten. Hun ontdekkingen presenteren ze in een relevant en mooi dossier met maatschappelijk impact. Ze initiëren een Wob-procedure en krijgen ook onderhands belangrijke vertrouwelijke informatie toegespeeld. Een jaar na de start van het onderzoek, leidt de publicatie ervan tot verontwaardigde reacties van Tweede Kamerleden.

nominatietekst NL Award 2019, categorie Eigen Nieuws

Lees hier het volledige Juryrapport NL Award 2019.

NL Award 2018
Ik ben tweemaal genomineerd voor een NL Award 2018. In de categorie Eigen Nieuws en Jong Talent. Een hele mooie erkenning, ondanks het feit dat de prijzen naar twee anderen gingen.

RTV Noord – Gaswinning (Mario Miskovic, Sven Jach)
Een compilatie van de berichtgeving op gebied van gaswinning in de provincie geeft inzicht in de vasthoudendheid van de journalisten en de onmisbare functie van de regionale omroep op dit terrein. Op een bepaalde manier is het ook een dankbaar onderwerp dat steeds opnieuw nieuwswaardig is. Met scheuren in huizen en de bijbehorende verhalen van de mensen. De berichtgeving over dit onderwerp wordt natuurlijk niet uitsluitend gedaan door RTV Noord, maar de omroep onderscheidt zich van het landelijke nieuws door creatief, eigen te blijven en grote kennis van het dossier. Dicht op de huid, niet hap-snap, maar structureel van aanpak. Door de continue research komt veel nieuws en informatie boven tafel. De journalisten genieten vertrouwen en krijgen ook informatie toegespeeld. Daarbij slagen de makers erin om een groot probleem inzichtelijk te maken voor publiek door onder meer duiding in praatprogramma’s en bijdragen op locatie.

nominatietekst NL Award 2018, categorie Eigen Nieuws

RTV Noord – Mario Miskovic
Mario Miskovic is nieuwsverslaggever bij RTV Noord, met als aandachtsgebieden de gaswinning en de provinciale politiek. Hij is heel eigen en is goed vindbaar online met een eigen website. Hij blijft overeind, ook tegenover de meest doorgewinterde politicus en heeft al veel ervaring. Mario heeft een serieus en journalistiek dossier dat hij op zorgvuldige wijze zelf heeft gecreëerd en uitgebouwd. Hij heeft zich heel erg verdiept in zijn portefeuille. Een hele sterke journalistieke kracht met duidelijk een neus voor nieuws die moeilijke onderwerpen en kritische vragen niet schuwt.

nominatietekst NL Award 2018, categorie Jong Talent

Lees hier het volledige Juryrapport NL Award 2018.