Analyse: Wordt Wiebes de verlosser van Groningen?

Emoties in het gasdossier. We zien ze iedere week voorbij komen. Maar zelden waren die emoties zo positief als afgelopen donderdag. Minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken was die dag voor even de verlosser van Groningen.

Hij presenteerde het afbouwplan waar Groningen zo lang om heeft gevraagd: de gaswinning gaat uiterlijk in 2030 terug naar nul. In 2022 wordt er (als alles goed gaat) nog maximaal zeven miljard kubieke meter gas gewonnen in Groningen. Ieder volgend jaar wordt het nog minder en minder.

beeld: Rijksoverheid.nl
Afbeelding: rijksoverheid.nl

Wiebes zegt dat de gaswinning in Groningen simpelweg maatschappelijk niet langer aanvaardbaar is. Kortom: we móeten wel stoppen. Volgens premier Mark Rutte kiest het kabinet daarmee dan ook ‘onvoorwaardelijk voor de veiligheid’ in Groningen. Dat is te prijzen natuurlijk, maar wel rijkelijk laat voor iemand die al bijna acht jaar de leider van het land is.

Natuurlijk spelen er meer belangen dan enkel en alleen het verdriet van Groningen. Er is een rekensom gemaakt. Twee eigenlijk.

  1. Wat kost het om door te blijven winnen en vele miljarden in schadeherstel en de versterking van Groningen te steken?
  2. En wat kost het om te stoppen met de gaswinning en daardoor op termijn veel minder geld in schadeherstel en versterking te hoeven steken.

Voeg daar de verplichtingen in het klimaatakkoord aan toe en ziedaar: we stoppen met de gaswinning in Groningen. Maar rekensom of niet: de Groningers zullen in de regel blij zij met de uitkomst.

De grote vraag is wel: gaan oliebedrijven Shell en ExxonMobil zich bij dit besluit neerleggen? De NAM verwachtte tot 2080 gas uit het Groningenveld te kunnen halen. Dat schrijft het gasconcern in het eigen Winningsplan 2016. Met een pennenstreep heeft het kabinet daar afgelopen week vijftig jaar vanaf gehaald.

Nu breekt er (opnieuw) een interessante tijd aan, want gaat de NAM een miljardenclaim indienen? Dan verandert de rekensom waarschijnlijk weer. De NAM zegt vooralsnog niet heel veel meer dan dat de gevolgen voor het bedrijf de komende tijd worden ‘bestudeerd’.

Volgens Wiebes gaat de vlag in ieder geval niet uit bij oliebedrijven Shell en ExxonMobil, aandeelhouders van de NAM. Met die uitspraak kandideert hij zich meteen voor het understatement van het jaar. Er blijft namelijk nog zo’n 500 miljard kuub gas achter in de Groninger bodem.

Tot nu toe hebben Shell en ExxonMobil zich weinig empathisch opgesteld. Als Wiebes het voor elkaar krijgt om de gaswinning te stoppen, Groningen haar veiligheid terug te geven én geen miljardenclaim aan de broek te krijgen, dan… petje af. Misschien is Eric Wiebes dan wel écht de verlosser van Groningen.

De totale omvang van het Groningenveld is geschat op zo’n 2700 miljard kubieke meter gas. De NAM heeft tot en met 2017 daarvan 2110 miljard kubieke meter opgepompt. Als we naar de verwachte gemiddelde winning in het afbouwplan kijken, blijft er na 2030 nog ongeveer 500 miljard kubieke meter gas over in de bodem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *